Forum Ancyra
Would you like to react to this message? Create an account in a few clicks or log in to continue.

Forum Ancyra

Rahat rahat geyik yapabileceğiniz bir forum...
 
AnasayfaPortalliGaleriAramaLatest imagesKayıt OlGiriş yap

 

 Romanın Askerleri , Lejyonerler

Aşağa gitmek 
YazarMesaj
Boromir
Admin
Admin
Boromir


Erkek
Mesaj Sayısı : 119
Yaş : 30
Yer : Ankara
Meslek/Hobiler : Talebe değil Amele / Tarih
Kayıt tarihi : 28/08/07

Romanın Askerleri , Lejyonerler Empty
MesajKonu: Romanın Askerleri , Lejyonerler   Romanın Askerleri , Lejyonerler Icon_minitimeÇarş. Ağus. 29, 2007 2:52 pm

Lejyonerler

Romanın Askerleri , Lejyonerler Roman_legionaire_in_lorica_segmentata

Tarihi

İlk başta ülkeyi savunma görevi 3 aşirete verilmişti(Tatienses, Ramnes ve Luceres). İlk ordu 3 piyade lejyonu ve 3 süvari centuriasından oluşuyordu. Daha uzaktaki savaşlar başlayınca askerlere maaş verilmeye başlandı. Manipulus bölünmesi uygulanmaya başlandı. Askerler yaşlarına göre sınıflanıyordu. En gençler hastati, sonraki princeps ve en deneyimlileri olan triarii. Hastati ve princeps 1200 kişi, triarii ise 600 kişiydi. Lejyon taktik birleşimi, her biri iki centuria'dan oluşan manipuluslara dayanıyordu (120 hastati, 120 princeps, 60 triarii). Manipulusların yanına veles(en genç ve yoksullarda oluşan) birliği veriliyordu. Ayrıca lejyon süvari birliğiyle destekleniyordu. Başkomutanlık imperium sahibi bir magistratusun elindeydi. En yoksullar hiç bir zaman askere alınmıyordu. Gaius Marius bunu değiştirdi. Jugurtha'ya karşı askere ihtiyacı olduğu için gönüllülerin hepsini askere aldı. Alabilecekleri ganimeti düşünen en yoksullar askere yazıldı. Hiçbir şeyleri olmadığı için komutanlarına sıkı sıkı bağlıydılar. Lejyon mevcudu 6000 e çıktı. İmparatorluk döneminde başkomutanlık, imparatoru temsilden ve senato sınıfından olan bir legatus legionis'e verildi. Augustus lejyondaki süvari sayısını 2 katına çıkardı. İç savaşlardan sonra lejyonlar eyalet isimleriyle anılmaya başlanadı. İtalya'dan artık yeterince gönüllü çıkmıyordu. Eyaletlerde yeterince gönüllü hala vardı. Hizmet sonunda verilen yurttaşlık hakkı, dolgun ücretler, primler ve 20 yıllık hizmet sonunda verilen para (veya toprak) onları orduya çekiyordu. 20 yıllık hizmet sonucu lejyonerler, vetenarus oluyor ve diploma alıyorlardı. Geç imparatorluk döneminde toplumdaki genel buhran orduyu da etkiledi. Lejyonlar sınırları korumak yerine imparatoru korumakla görevlendirildiler. Lejyonlar herhangi bir ordu birliği durumuna düşüyor ve nemeri adıyla adlandırılıyorlardı. Centuriolar ortadan kalkıyor ve yerine ducenariusve centanarius oluyordu. Son dönemlerde lejyon sayısı 170 çıkmıştı fakat mevcutları sadece 1000 kişiydi.

Romanın Askerleri , Lejyonerler Testudo_lg

Özellikleri

Lejyonerler yanlarında birçok silah taşırlardı bunlar:
Gladius:55cm uzunluğunda 1.5kg olan bir kılıçtır.Gladyatör ismi burdan gelmektedir.
Pilum:2.60metre uzunluğunda olan bir mızraktır.Lejyonerlerde bu mızraktan iki tane bulunurdu çarpışmaya girmeden önce bu mızrakları atarlardı.Pilumun özelliği 60 santiminin demirden 2 metresininde tahtadan olması ve bunlarn bağlandığı yerde bir ağırlık merkezi olmasıdır.Ayrıca pilumun ucu çelikten yapılırmış çünkü bu mızrağın dezavantajlarından biride düşmanın size karşı kullana bilme olsılığıdır bubu önlemek içinse uç kısmının gerisi sert yapılmazdı böylelikle saplandıktan sonra yamulur ve bidaha kullanılamaz hale gelirdi.yanlarında spatha adı verilen hançerlerde vardı.Zırhları Lorica segmantata adı verilen ağır bir zırhtı.Ama uzak mesafeden ok geçirmez ve çoğu hareketide kısıtlamazdı.Lejyonerlerin kalkanları dış bükey dikdörtgen şeklindedir. Birkaç asker bir araya gelerek kaplumbağa (testudo) isimli savunma sitilini oluşturabilirler.

Bir lejyon toplamda 4800 kişi bulunan 10 cohortstan oluşmaktadır. Cumhuriyet döneminde lejyon sayısı tam olarak bilinmesede,imparatorluğa geçildiğinde 25 lejyonun olduğu bilinmektedir. 26. Lejyon imparatorluk muhafız alayı adıyla Roma şehrinde kalıp imparatorun muhafızları olmuşlardır. Geri kalan lejyonlar sınır boylarını korumaktadır.

http://upload.wikimedia.org/wikipedia/commons/b/b2/Legionisci_2.jpg

Maaşlar ve Ödemeler

Askerlerin ana gelirleri maaşlarıydı. Ayrıca yeni bir imparator tahta çıktığında para alırlardı. Savaştan sonra kazanılan yerlerde yağma hakları vardı. Marius döneminde en düşük asker maaşı 225 denarii, Domitian döneminde 500 denarii ve 2. yüzyılda 500 denarii dir.

http://upload.wikimedia.org/wikipedia/commons/e/e2/Scutum_1.jpg

Lejyoner Rütbeleri

Yüksek Seviyeli Rütbeler

* Dux: Birden fazla lejyonu komuta eden kişidir. Bu rütbe geç imparatorluk döneminde çıkmıştır. Önceleri buna benzer rütbeler Konsül ve Imperator dur.
* Legatus legionis: Lejyon komutanıdır. Senatör sınıfındandır. İmparator tarafından seçilir ve yaklaşık 4 yıl görevde kalır. Bölgede başka lejyon yoksa aynı zamanda bölge valisi olur.
* Tribunus Laticlavius: Senatör sınıfındandır. Senato veya imparator tarafından seçilir. Lejyondaki 2. komutandır. Legatus Legionis ölürse, komutayı devralır.
* Praefectus Castrorum: Savaşta komutanlık yapar ve lejyondaki 2. komutandır. Tribunus Laticlavius'tan bir alt seviyededir.
* Tribuni Angusticlavii: Her lejyonda 5 tane bulunur. Şovalye sınıfındandır. Savaş komutasını öğrenmek için oradadır.
* Primus Pilus: Cohort'a komuta eder. Normal maaşın 60 katını alır.

Orta Seviyeli Rütbeler

* Pilus Prior: 1.Cohort'un 10 centurions undan oluşur. En yüksek centurions dur. Savaşta Cohort'un savaş düzenini düzenler.
* Primi Ordines: 1.Cohort'un 5 centurions undan ve primus pilustan oluşur. (Primus pilus hariç)Normal asker maaşının on katını alırlar. Ve diğer centurionslarda daha yüksek rütbededirler.
* Centurions: Century komutanıdır. 80 kişiyi komuta eder. Normal asker maaşının 10 katını alır.
* Optio: Century deki 2. komutandır. Normal askerlerin 3 katı maaş alır.

Düşük Seviyeli Rütbeler

* Duplicarius: Normal askerlerin maaşının 2 katını alır.
* Tesserariu(Muhafız komutanı): Her century de bir tane bulunur. Normal askerlerin maaşının 1,5 katını alır.
* Decurion: Bir contubernium(8 kişiden oluşan askeri birlik)u komuta eder. Bir century de 10 tane bulunur.

Özel Görevliler

* Aquilifer: Kartal büstünü taşırdı. Lejyonda bir tane bulunur. Normal asker maaşının 2 katını alırdı.
* Signifer: Üzerinde özel lejyon amblemleri olan signum u taşırdı. Normal asker maaşının 2 katını alırdı.
* Cornicen: Cornu adlı çalgıyı çalardı.
* Imaginifer: İmparatorun resmini taşırdı.

http://upload.wikimedia.org/wikipedia/commons/3/36/Roman_soldiers_with_aquilifer_signifer_centurio_70_aC.jpg

Cezalar

Düşük Cezalar

* Cantigatio
* Pecunaria multa
* Gradus deicetio
* Missio ignominiosa
* Militiae mutatio
* Munerum indictio

Ağır Cezalar

* Fustucrium
* Decimation


Kaynak:http://tr.wikipedia.org/wiki/Lejyoner
Bu yazıyı Vikipedi'e ben eklemiştim.
Sayfa başına dön Aşağa gitmek
https://ancyra.mam9.com
 
Romanın Askerleri , Lejyonerler
Sayfa başına dön 
1 sayfadaki 1 sayfası

Bu forumun müsaadesi var:Bu forumdaki mesajlara cevap veremezsiniz
Forum Ancyra :: Tarih :: İlk Çağ :: Roma İmparatorluğu-
Buraya geçin: